TheraPYR4Dogs

Gedrags- en Orthomoleculaire therapie voor honden

Shiatsu therapie

Posted on 18 sep 2020 Reacties uitgeschakeld voor Shiatsu therapie

Shiatsu(massage) is een Japanse acupressuur techniek, hierbij wordt met vingerdruk gewerkt op bepaalde acupunctuurpunten en op meridianen welke deze acupunctuurpunten met elkaar verbinden. Meridianen lopen verspreid door het hele lichaam en zorgen ervoor dat er energie (Qi) door het lichaam circuleert. Meridianen zijn ook gekoppeld aan bepaalde organen zoals de nieren, blaas, milt, maag, lever, galblaas, longen, dikke darm, dunne darm en het hart. Door manipulatie van deze acupuntuurpunten en meridianen wordt het natuurlijke vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen en in balans te houden gestimuleerd.

De energie die door de meridianen loopt kan door manipulatie gesedeerd, gestimuleerd of verspreid worden, dit gebeurd in combinatie met massagetechnieken. In het lichaam kan bijvoorbeeld een disbalans ontstaan, er kan een stagnatie van energie ontstaan, er kan een leegte ontstaan of juist een overvloed en dit kan tot tal van fysieke en mentale klachten leiden. Shiatsu is een veilige en effectieve behandelmethode welke zich richt op zowel fysieke als mentale disbalans door blokkades op te heffen en het lichaam weer in harmonie te brengen. Zo kan het lichaam op verschillende vlakken ondersteunt worden en kan het ook preventief ingezet worden, Shiatsu stimuleert het zelfgenezend vermogen.

Binnen de Oosterse geneeswijze hebben alle organen een dubbele betekenis zoals bijvoorbeeld de lever die naast zijn fysieke werking ook gerelateerd is aan controle van de zenuwen, de pezen, de ogen, en de nagels. Organen zijn ook gekoppeld aan emoties zoals bijvoorbeeld vreugde (Hart), angst (Nieren) en agressie (Lever). Daarnaast zorgt de Lever dat de Qi (energie) harmonieus kan stromen, zorgt de Lever voor het opslaan van Bloed en het verweer tegen externe pathogenen. Een disbalans in de Lever kan zich fysiek uiten in o.a. peesproblemen, spijsverteringsproblemen, een verlaagd immuunsysteem, problemen met de ogen of de nagels, spierkrampen en epilepsie. Daarnaast kun je ook een emotionele disbalans waarnemen die zich kan uiten in o.a. irritatie, boosheid, frustratie, woede, agressie, onevenwichtigheid, depressie en chaotisch gedrag. Door te werken op de Levermeridiaan kun je indirect ook werken aan deze uitingen van disbalans. En zo zijn alle hoofdmeridianen gekoppeld aan bepaalde organen en hun werkingen in het lichaam en kan een disbalans hierin zorgen voor uiteenlopende fysieke en emotionele klachten die te beïnvloeden zijn door te werken op de desbetreffende meridiaan. Daarnaast werkt ook nog eens alles met elkaar samen en kan een disbalans in het ene weer leiden tot een disbalans in het andere.

Ook kijken we naar inzichten via de 5-elementenleer (Aarde > Metaal > Water > Hout > Vuur) welke ook weer gekoppeld zijn aan bepaalde organen.

Wanneer kun je Shiatsu therapie inzetten:.

 • Preventief om lichaam en geest gezond te houden en disbalans te voorkomen.
 • Ontspanning  voor lichaam en geest.
 • Als onderdeel van stress-reductie, door overprikkeling en teveel opgebouwde spanning.
 • Bij (over)reactief gedrag en ondersteuning gedragsproblemen zoals angsten, overgevoeligheid, trauma’s, verdriet, woede, onvoorspelbaarheid en prikkelbaar gedrag.
 • Stimuleren en herstellen van het immuunsysteem.
 • Stimuleren spijsverteringssysteem en bij spijsverteringsproblemen (maag-en darmklachten).
 • Ondersteuning bij allergieën en huid- en vachtproblemen.
 • Pijnverlichting bij artrose, gewrichtsproblemen, rugproblemen, spier- en peesproblemen en mobiliteitsproblemen.
 • Ondersteuning bij epilepsie.
 • Ondersteuning bij overgewicht.
 • Ondersteuning voor oudere honden op allerlei gebied.

Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en gesprek stel ik een behandelplan op en bepaal ik welke meridianen en acupunctuurpunten behandeld gaan worden. Een 1e behandeling met intake duurt in totaal ongeveer 1,5 uur en een vervolgbehandeling zal ongeveer 30-45 minuten in beslag nemen. U krijgt aanvullende adviezen en soms ook oefeningen voor thuis mee.

Massage van honden valt ook onder de contactberoepen en is daardoor helaas momenteel niet mogelijk!